Пропускане към основното съдържание

Фигури от гипсокартон за неповторим интериор

Снимка: Pinterest.com

Направата на фигури от гипсокартон е нещо, което граничи с изкуство. При този тип оформление в помещенията, нещата далеч надхвърлят поставянето на окачени тавани и изработката на арки. Гипсокартонът е много благодатен материал за работа и позволява да се направят много и различни декоративни елементи, който да украсят таваните, стените или сами да бъдат оригинална фигурална преграда.

Здравината и сравнително лесната техника на монтаж, придават допълнителна надеждност на този тип интериорни решения. В зависимост от сложността на това, което искате да се постигне, има различни възможности за оформяне и обработка на отделните листове. При изграждането на ниши и рафтове, които стоят естествено като неделима част от масивните стени, достатъчно е оразмеряване и изрязване на необходимите елементи под прав ъгъл. За да получите ефект на дъги, вълни и желаните извивки при гипсокартона, могат да се приложат съответно сух или мокър метод на огъване на листовете.

То в допълнение с изрязването, започва да придобива още по-интересен и оригинален вид. Може да се направи и изрязване с нестандартна форма по предварително направени очертания и шаблони. Идеите са много и разнообразни, изпълнението е въпрос на техника и проява на въображение. Могат да се създават многопластови конструкции и/или такива, чиито достойнства се подчертават от специално подбрано и вградено осветление.

След конструирането и монтажа на фигурите от гипсокартон, задължително се следват стъпките, които оформят и всяка гладка стена от този материал – запълването на фуги и отвори, полагането на лента от мрежа, шпакловане до постигането на пълна гладкост на повърхността. В зависимост от мястото и спецификите на монтажа, може да е достатъчно и само грундиране на повърхността на фигурите и те стават готови за равномерно боядисване или облепяне с тапети. Подгответе се с търпение и качествени материали, ако мислите да се заемете сами или просто се доверете на добър майстор в тази област.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Как се слага гипсокартон?

гипсокартон Вероятно сте се наслушали на това, колко е лесно да се сложи гипсокартон. С достатъчно информация по темата, вие наистина ще се убедите, че този практичен материал е благодат за строителството. Монтирането на листовете гипсокартон или гипсофазер се прави по един и същ начин за тавани и стени, които са вече изградени, масивни. Първата стъпка е да бъдат монтирани металните профили, които се закрепят с дюбели. Тези профили се подравняват и разполагат на равно разстояние един от друг, обичайно между 50 и 60 сантиметра. Важно е да се провери стената с нивелир преди монтирането на профилите, а след тяхното поставяне да се направят повторни замервания. Идеята тук е, че стените често са криви и неравни, но това се коригира безпроблемно след слагане на гипсокартон. Листовете от гипсокартон или фазер се разделят на две равни части и се монтират с дюбели за вече фиксираните профили на стените/таваните. Следва покриването на отвори и процепи с подходяща мрежеста лента,

Как се шпаклова гипсокартон?

Как се шпаклова гипсокартон? Без значение е дали сте решили да се пробвате сами в тази дейност или искате да сте наясно с работата на вашите майстори. Запознаването с шпакловката на гипсокартон, може да бъде от полза за по-широките общи познания или отработването на техника чрез която сами да си правите качествени ремонти. Нека започнем с това, че този строителен материал няма равен при стените с дефекти, там където само чистото шпакловане не би се справило достатъчно ефективно.  При вече монтираните листове гипсокартон, има един много деликатен и важен следващ момент. Това е запълването на всички фуги и процепи, които са се образували при поставянето. Те се шпакловат индивидуално и прецизно, запълнените отвори и процепи се покриват с армираща (мрежеста) лента, която ще предпази шпакловка та от пропукване след изсъхването.  Най-често се използва два различни вида мрежа за покриване на фугите по отделните плоскости и тези, които са при съединяването на листовете гипсокарт